WebGIS

WebGIS - geografski informacijski sustav distribuiran putem Internet tehnologija(weba), ujedinjuje klasične prostorne informacije i kartografske alate s modernim tehnologijama komunikacije.

Cilj sustava je interoperabilnost i analiza podataka sa stvarnom prostornom vezom, čime se korisniku olakšava snalaženje i razumijevanje njegove okoline iz različitih aspekata. Najčešće se radi o kombinaciji raznih izvora prostornih podataka:

  • baza podataka,
  • položaja objekata i infrastrukture,
  • uzoraka ponašanja i kretanja,
  • kompleksnih studija i drugih informacija vezanih uz prostor,

a koje se izlaže na jednostavan i razumljiv način, pospješujući interakciju i odnos građana, javne uprave i ostalih korisnika.

Budući da se većinom radi o korisnički specijaliziranim primjenama, ovaj tip aplikacije jednostavan je za korištenje i održavanje. Velik broj korisnika može istovremeno neovisno pristupiti istoj aplikaciji, a ažuriranje podataka mnogo je jednostavnije budući da se ona služi s jednog mjesta – servera – svim korisnicima. Podaci su jedinstveno prikazani i jednako dostupni svim korisnicima, a potreban je samo pristup Internetu.

Razvojem tehnologija i normi raste i značaj geoinformacija u modernom svijetu, a webGIS aplikacije postaju sredstvo današnjice i nastavljaju se razvijati.

webgis1
webgis2